Wapno węglanowe Nordkalk Fast Cal jest produktem o bardzo wysokiej reaktywności chemicznej (99%) i dużej koncentracji węglanu wapnia (93-95%), jego stosowanie jest relatywnie korzystnym ekonomicznie sposobem odkwaszania gleby, całkowicie bezpiecznym dla rośliny uprawnej. Dzięki optymalnemu rozdrobnieniu, 98% poniżej 0,125 mm, bardzo dobrze wchodzi w reakcję. Szybko (ale nie gwałtownie) podnosi odczyn pH gleby, uaktywnia składniki pokarmowe znajdujące się w glebie, reguluje stosunki wodno-powietrzne, korzystnie wpływa na tworzenie się struktury gruzełkowej, sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów (bakterii), a ogranicza ilość grzybów. Już niewielka dawka Fast Cal (300-400 kg) zastosowana pogłównie na glebach o niskim odczynie pH wyraźnie poprawia kondycję roślin.
Wapno Nordkalk Fast Cal przeznaczone jest do stosowania na wszystkich rodzajach gleb i we wszystkich okresach agrotechnicznych. Ze względu na bardzo małą wilgotność (0,2%) szczególnie polecane jest do stosowania w okresie zimy na zamarzniętą glebę, dla gospodarstw dysponujących mniej precyzyjnymi rozsiewaczami.
GWARANTOWANE PARAMETRY | |
CaO | min. 50% |
Zawartość kadmu Cd | max. 8 mg/kg CaO |
Zawartość ołowiu Pb | max. 200 mg/kg CaO |
Odsiew na sicie 2 mm | max.10% |
Przesiew przez sito 0,5 mm | min. 50% |
Bezpieczeństwo:
Produkt nie jest substancją niebezpieczną. Wyłączony z rozporządzenia REACH na podstawie
załącznika nr V do rozporządzenia (WE) 1907/2006.
Kierownik Regionalny Sprzedaży Segmentu Rolnego, Polska północno-zachodnia
Kierownik Regionalny Sprzedaży Segmentu Rolnego, Polska północno-wschodnia
Kierownik Regionalny Sprzedaży Segmentu Rolnego, Polska południowo-zachodnia
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Wyrażając zgodę, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.
Kiedy odwiedzasz jakąkolwiek stronę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi plików cookie.